Rijk en provincie Drenthe maken afspraken over de toekomst

De provincie Drenthe en het Rijk hebben afspraken gemaakt over de ruimtelijke toekomst van Drenthe. De afspraken zijn vastgelegd in een zogenoemd Ruimtelijk Arrangement. Hierin staan plannen voor onder andere samenwerking aan een belangrijke nieuwe spoorlijn (de Nedersaksenlijn), woningbouw en het behoud van waardevolle landschappen.

Rijk steunt Nedersaksenlijn 

De provincie Drenthe is blij met de steun van het Rijk voor de Nedersaksenlijn: een nieuwe spoorverbinding van Groningen via Emmen naar Twente. Deze spoorlijn is belangrijk voor de bereikbaarheid van de regio en biedt kansen voor de economische ontwikkeling. 

Op de korte termijn gaan de provincie en het Rijk samen aan de slag met een startnotitie voor de MIRT-verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport). Dit is de eerste stap richting uitvoering. Daarbij wordt ook gekeken hoe de Nedersaksenlijn kan bijdragen aan economische groei en stedelijke ontwikkeling, in lijn met het nationale beleid voor verstedelijking. 

Ontwikkelkansen voor Zuid- en Oost-Drenthe

Zuid- en Oost-Drenthe, met Emmen als kern, staan voor grote opgaven. Tegelijkertijd biedt deze regio veel ontwikkelpotentie. Het Rijk en de provincie werken daarom samen aan een Ontwikkelperspectief: een langetermijnplan waarin fysieke en sociaaleconomische vraagstukken met elkaar worden verbonden. Het is de bedoeling om zo goed mogelijk aan te sluiten op bestaande initiatieven, zoals de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.

Ruimte voor bedrijvigheid

Drenthe heeft als één van de weinige provincies nog plek voor grote bedrijven. De provincie en het Rijk gaan hierover in gesprek. Er is daarbij speciale aandacht voor Emmen als belangrijk industrieel cluster in Noord-Nederland, en voor de energievoorziening in het gebied. Ook onderzoeken de overheden hoe bestaande bedrijventerreinen beter benut of vernieuwd kunnen worden.

Nieuwe woningen en herstructurering

De komende maanden maken het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en de provincie Drenthe samen plannen voor woningbouw tot 2050. Grootschalige nieuwbouwlocaties in Assen en Emmen worden onderzocht.

Tegelijk is duidelijk dat alleen nieuwbouw niet voldoende is. Daarom wordt samen met gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen gewerkt aan een gezamenlijke aanpak voor het vernieuwen en verbeteren van bestaande woningen.

Bescherming van waardevolle landschappen

Tot slot hebben het Rijk en de provincie afgesproken samen op te trekken in de bescherming van het bijzondere Drentse landschap. Daarbij ligt de focus op het het UNESCO Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid. Ook gebieden zoals de Drentsche Aa, Noordenveld en Veenhuizen krijgen extra aandacht. De partijen gaan samen aan de slag met plannen om deze landschappen te versterken en hun unieke kwaliteiten te behouden.