Woonwijken van de toekomst: vormgeven aan de naoorlogse wijken in transitie
De handreiking ‘Woonwijken van de toekomst: vormgeven aan de naoorlogse wijken in transitie’ hoort bij het kennisdossierWonen, werken en bereikbaarheid. De handreiking bevat een stappenplan en ondersteunt gemeenten bij het verduurzamen en herstructeren van naoorlogse wijken.
Download de handreiking ‘Woonwijken van de toekomst: vormgeven aan de naoorlogse wijken in transitie’.
Wat is een naoorlogse woonwijk?
De Nederlandse woonwijken, vooral de naoorlogse, moeten duurzamer worden. Naoorlogse woonwijken werden ooit gebouwd om om de grote woningnood door oorlogsschade en bevolkingsgroei snel op te lossen. In deze wijken moet meer ruimte komen voor groen, klimaatadaptatie, energie- en warmtetransitie en de mobiliteitstransitie.
Een integrale aanpak
De handreiking maakt geen onderscheid tussen stadsontwikkeling en stedelijk beheer. De betrokkenheid van beide organisatieonderdelen zijn wel noodzakelijk voor een integrale aanpak van de openbare ruimte, de wijkontwikkeling en het toevoegen van woningen en voorzieningen.
Voor een integrale aanpak is de samenwerking met woningcorporaties, netbeheerders en eventuele andere partners ook van belang. Hier gaat de handreiking wel op in. De handreiking brengt de beschikbare kennis, voorbeelden en instrumenten bij elkaar in een overzichtelijke aanpak, maar biedt geen hapklare oplossingen.