Rijk en Twente werken aan een verstedelijkingsstrategie

Twente en Rijk werken samen aan de totstandkoming van een verstedelijkingsstrategie. Tot 2050 zijn er naar verwachting circa 60.000 nieuwe woningen nodig, om ruimte aan meer dan 100.000 extra inwoners te bieden.

Beeld: Rob Poelenjee
Luchtfoto van Enschede.

Langetermijnvisie voor groei

In het voorontwerp van de Nota Ruimte is Twente benoemd als regio die vanaf 2030 een grotere rol kan spelen in de nationale woningbouwopgave. De verstedelijkingsstrategie moet een integraal toekomstbeeld geven voor wonen, werken en leven in Twente. Daarbij is er aandacht voor bereikbaarheid, economie, landschap, natuur, energie en klimaat. De schaalsprong wordt ook ingezet om voorzieningen in kleinere kernen op peil te houden. 

Spoorzones als motor voor ontwikkeling

Voor de regio Twente zijn de Spoorzone Hengelo-Enschede (SHE) en de Spoorzone Almelo belangrijke motoren voor de schaalsprong in woningbouw. Deze gebieden worden nadrukkelijk meegenomen in de uitwerking van de strategie. Ze bieden kansen voor woningbouw, werkgelegenheid en duurzame mobiliteit.

Hengelo en Enschede aangewezen voor grootschalige woningbouw

De gemeenten Hengelo en Enschede zijn aangewezen als locaties voor grootschalige woningbouw. Zij krijgen een centrale rol in de verstedelijkingsstrategie voor Twente. Daarmee ontstaat er ruimte voor nieuwe woonwijken met goede voorzieningen, extra werkgelegenheid en duurzame verbindingen.