Uitvoeringsagenda Arnhem-Nijmegen-Foodvalley ondertekend
De betrokken overheden in het NOVEX-gebied Arnhem-Nijmegen-Foodvalley (ANF) hebben gezamenlijk de Uitvoeringsagenda ondertekend. Daarmee zetten zij een belangrijke stap in de gebiedsgerichte samenwerking aan de grote ruimtelijke opgave in deze regio.

De opgaven in het NOVEX-gebied ANF richten zich op duurzaam ondernemerschap, landbouw en veeteelt, natuurbehoud en -versterking, én het realiseren van een gezonde leefomgeving.
De opgaven
In de eerder vastgestelde Uitvoeringsagenda staan 3 opgaven die met elkaar verweven zijn:
- Een schaalsprong in verstedelijking
- De doorontwikkeling van de landbouw
- Een samenhangende aanpak van natuurherstel en een robuust watersysteem
De verstedelijkingsopgave is omvangrijk, met grootschalige woningbouwlocaties zoals het stationsgebied van Nijmegen, de kanaalzone van Nijmegen, de spoorzone van Arnhem-Oost en delen van de Foodvalley. Deze groei wordt zorgvuldig afgestemd op het omringende landschap, de leefkwaliteit en de klimaatopgaven.
Eerste afspraken in uitvoering
Er zijn ook al concrete acties in gang gezet in het NOVEX-gebied ANF . Deze acties zijn uitgevoerd in het kader van de Uitvoeringsagenda en het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (BOL).
Groene scheggen
Voor de zogeheten uitloopgebieden is een nieuw concept ontwikkeld waarin deze gebieden, de ‘groene scheggen’, steden en dorpen verbinden met nieuwe woningbouwlocaties en het omliggende landschap. Het gaat om productieve landschappen waarin functies samenkomen zoals landbouw, waterbeschikbaarheid, energieopwekking en bestaande natuur de omringende landschappen. Deze benadering zorgt voor een integrale overgang tussen verstedelijking en landschap.
Doorfietsroutes
Daarnaast zijn verkenningen uitgevoerd naar belangrijke doorfietsroutes in de regio. De uitkomsten laten zien dat gerichte investeringen in fietsinfrastructuur op korte termijn effectief zijn en bijdragen aan het beperken van de groei van het autoverkeer op het hoofdwegennet. Daarmee dragen ze bij aan een duurzame mobiliteitstransitie binnen het gebied.
Verkenning woningbouw spoorzone Arnhem-Oost
Ook in de spoorzone van Arnhem-Oost is vooruitgang geboekt. In dit gebied wordt onderzocht onder welke voorwaarden grootschalige woningbouw mogelijk is, zodat deze plannen straks echt uitgevoerd kunnen worden. In dit gebied worden stappen gezet om de afspraken rondom grootschalige woningbouw locaties tot realisatie te brengen.
Met de ondertekening is een stevige basis gelegd voor de verdere uitvoering van de Uitvoeringsagenda. De betrokken overheden blijven hierin gezamenlijk optrekken.