Kostenverhaal bij gebiedsontwikkeling vereenvoudigd: WOZ-waarde mag nu ook worden gebruikt voor taxaties van grond van bedrijven

Gemeenten mogen voortaan de WOZ-waarde gebruiken bij het verhalen van kosten op grondeigenaren. Deze mogelijkheid was al opgenomen in de Omgevingswet, maar kon niet worden gebruikt voor het taxeren van de grond van bedrijven. Daar komt verandering in door een wijziging van het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling WOZ.

Beeld: ©Rijksoverheid
Fotografie: Rob Poelenjee

Praktisch en efficiënt instrument

Bij gebiedsontwikkeling maken gemeenten vaak hoge kosten, bijvoorbeeld voor het aanpassen van het omgevingsplan of het aanleggen van openbare voorzieningen zoals wegen, groen, riolering en waterpartijen. De Omgevingswet verplicht gemeenten deze kosten te verhalen op grondeigenaren die bouwen of ontwikkelen. De hoogte van de bijdrage die de eigenaren aan de gemeente betalen, is onder andere afhankelijk van de waarde van hun grond. Nieuw in de Omgevingswet is dat gemeenten de waarde van de grond kunnen bepalen basis van de WOZ-waarde.  Dat levert een aanzienlijke besparing op ten opzichte van de bestaande praktijk. Het is niet in alle gevallen meer nodig om taxateurs in te schakelen.

Toepassing voor woningen én bedrijfspanden

Gemeenten mogen de WOZ-waarde niet zomaar voor andere doelen gebruiken dan het heffen van de onroerendezaakbelasting (OZB). Dat mag alleen als daarvoor een grondslag is in het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling OZB. Dat was de aanleiding om het uitvoeringsbesluit te wijzigen. Daarbij is geregeld dat WOZ-waardes mogen worden gebruikt voor het kostenverhaal, ook bij het bepalen van de waarde van niet-woningen (bedrijfspanden).   

Gemeenten kunnen WOZ-waardes gebruiken bij:

  • Een omgevingsplan.
  • Een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
  • Een anterieure overeenkomst (vrijwillige afspraken tussen gemeente en ontwikkelaar).

In het geval het Rijk, de provincies of de waterschappen een besluit nemen waarbij kostenverhaal verplicht is, zijn ook zij bevoegd om de WOZ-waarde daarbij te gebruiken.

Ondersteuning lokale isolatieaanpak

De wijziging van het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling WOZ maakt het ook mogelijk dat gemeenten de WOZ-waarde gebruiken bij de uitvoering van de lokale aanpak binnen het Nationaal Isolatieprogramma. Deze aanpak richt zich op woningen met een lage WOZ-waarde. Dankzij de wijziging kunnen gemeenten gerichter plannen maken en uitvoeren.

De wijziging van het uitvoeringsbesluit in de Staatscourant staat nu online.