Vier praktijkvoorbeelden bekroond tijdens slotbijeenkomst Aan de slag met de Omgevingswet
Tijdens de slotbijeenkomst van het programma Aan de slag met de Omgevingswet (AdS) op 3 juli zijn vier toonaangevende projecten onderscheiden met de Aandeslag-trofee 2025. De bijeenkomst vormde het officiële slot van het programma. Daarbij draaide het om samenwerking, praktijkervaring en toekomstgericht werken.

Met de uitreiking van de AdS-trofeeën werden inspirerende voorbeelden van de toepassing van de Omgevingswet in de schijnwerpers gezet. De winnaars laten zien hoe uiteenlopende organisaties de kern van de wet in de praktijk brengen.
Prijswinnende praktijkvoorbeelden
Zo ontving de gemeente Harderwijk de trofee in de categorie Slim werken met de kerninstrumenten van de Omgevingswet met hun integrale en toekomstgerichte Omgevingsvisie Harderwijk 2040. In de categorie Anders (samen)werken onder de Omgevingswet werd de provincie Utrecht bekroond voor de Werkplaats Gezondheid en VTH — een initiatief dat gezondheid nadrukkelijk verbindt met vergunningverlening, toezicht en handhaving.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp won in de categorie Van omgevingsdocument naar gebruiksvriendelijk loket met een vooruitstrevende wijziging van het omgevingsplan op basis van het STOP/TPOD-formaat. In de categorie Marktpartijen die overheden en bedrijven ondersteunen bij de uitvoering van de Omgevingswet ging de trofee naar Nest Natuurinclusief, dat met een breed toepasbare template beleidsontwikkeling rondom natuurinclusief bouwen ondersteunt.
De provincie Utrecht viel bovendien dubbel in de prijzen door ook de vakpublieksprijs in de wacht te slepen.
Directeur-Generaal (DG) Marjolein Jansen: "Samen werken we verder aan de Omgevingswet. Ieder met een ander perspectief maar met hetzelfde doel: een betere, mooiere en gezondere leefomgeving."
Aandacht voor samenwerking en praktijk
Naast de prijsuitreiking was er tijdens het slotevent aandacht voor de resultaten van het programma en de geleerde lessen. Op het zogeheten Omgevingsplein gingen betrokkenen/uitgenodigden/gasten/aanwezigen in gesprek met juryleden, projectteams en experts. Verder kon worden kennisgemaakt met inspirerende initiatieven van collega-organisaties. Daarnaast werd stilgestaan bij de inzet van onder meer de DSO-experts (Digitaal Stelsel Omgevingswet), RIO’s en deelnemers aan het Leertraject DSO.
Andere vorm van ondersteuning
Het programma Aan de slag stopt, maar de ondersteuning voor het werken met de Omgevingswet gaat in een andere vorm verder. Via decentrale netwerken, koepelorganisaties en regionale samenwerkingen wordt ondersteuning geboden. Praktijkgerichte kennis, hulpmiddelen en toegang tot het DSO blijven ook beschikbaar via het Informatiepunt Leefomgeving en deze website.