Genomineerden categorie 1

Op deze pagina lees je over de genomineerden binnen categorie 1 en kun je doorklikken naar hun pitch. Wie is jouw favoriet?

De genomineerden van categorie 1

Hallo, mijn naam is Irina Entrop en ik werk bij de gemeente Eindhoven als digitaliseringsspecialist voor de Omgevingswet. Wij zijn van begin af aan bezig met het oefenen in STOP/TPOD. En wij hebben ook op het DSO allerlei instrumenten gepubliceerd.

We zijn bezig met de omgevingsvisie, met programma's en ook de uitwerking in het omgevingsplan. Wij hopen daarmee een voorbeeld te kunnen zijn voor heel Nederland en we hopen ook dat jullie daar gaan kijken. Dus mensen neem die stap en ga oefenen met de Omgevingswet en met de STOP/TPOD standaarden.

En niet alleen oefenen, maar ga het gewoon ook op de productieomgeving doen. Wij hebben zoals ik zei al gepubliceerd, ga kijken en hopen daarmee jullie te kunnen stimuleren om ook aan de gang te gaan.

Dit is de allerlaatste Aandeslag-Trofee en wij hopen daarmee dat we een inspiratie kunnen zijn voor heel Nederland. Het zou voor ons echt de kers op de taart zijn als we deze laatste trofee kunnen winnen. Dus stem op Eindhoven!

Willeke van Santen, gemeente Harderwijk: Harderwijk heeft een omgevingsvisie vastgesteld en daarmee de koers tot in ieder geval 2040 bepaald. En daar zijn we trots op. En waarom, dat delen we graag met jullie.

We zijn gestart vanuit een blanco vel papier en dat hebben we gevuld met informatie. Opgehaald bij onze ondernemers, inwoners, verenigingen en organisaties. En met die bak vol informatie zijn we een puzzel gaan leggen.

Henk Maas, gemeente Harderwijk: Ja, en hoe doe je dat dan? Nou, Harderwijk heeft gekozen om een indeling te maken in verschillende processen. Trage processen, middellang en lange processen.
En dat hebben we dan de alliantiebenadering genoemd. En vanuit die alliantiebenadering hebben we twee leidende principes geabstraheerd. Het natuurlijke systeem en het welbevinden van onze inwoners.

Celine Kram, gemeente Harderwijk: Ja, en dat was dus een hele uitdaging om vanuit die alliantiebenadering, basisstructuur, onze leidende principes, om dat allemaal een plek te geven in de omgevingsvisie. 

We hebben onderzoeken gedaan en veel gesprekken op wijkniveau. Uiteindelijk hebben we een prachtige omgevingsvisie laten vaststellen, gepubliceerd op Regels op de Kaart en daar zijn we echt trots op. Dat is op een hele publieksvriendelijke, digitaal raadpleegbare manier gebeurd, en gekoppeld aan locaties. 
Daardoor is heel duidelijk welke koers Harderwijk vaart. Dus ik zou zeggen ga kijken en stem op ons!

Melina Schouten, gemeente Zoetermeer:  Hi, ik sta hier namens de gemeente Zoetermeer voor het omgevingsplan Entree. Heb jij afgelopen tijd in het kader van de Omgevingswet wel eens gedacht, hoe doe ik dat, hoe pak ik dit aan en kan dit wel?

Dat waren ook de vragen waar wij tegenaan liepen bij de doorstart van Entree. Wij waren op zoek naar een integraal, adaptief, flexibel instrument wat ervoor zorgde dat de visie en ambitie van Entree goed tot zijn recht kwam. Dat hebben we gevonden in het vrijwillig programma.

Wij zijn er super enthousiast over en in het programma hebben we verschillende dingen met elkaar gecombineerd. We konden de visie kwijt, we konden beleidsregels kwijt en monitoring. Dus wij zijn er heel erg blij mee. Jullie ook?