Rijk en provincie maken afspraken over ruimtelijke keuzes in Noord-Holland
De provincie Noord-Holland kampt met een tekort aan ruimte. Om alle gewenste ontwikkelingen mogelijk te maken, is er 27% meer ruimte nodig dan beschikbaar is. Daarom hebben het Rijk en de provincie samen scherpe keuzes vastgelegd in een nieuw Ruimtelijk Arrangement.

Samen keuzes maken
In het Ruimtelijk Arrangement Noord-Holland staan afspraken over verschillende onderwerpen, zoals wonen, economie, natuur, erfgoed en landbouw. De afspraken helpen om de schaarse ruimte beter te benutten en dragen bij aan een leefbare en toekomstbestendige provincie.
Woningbouw en regionale ontwikkeling
Een belangrijk onderwerp is de woningbouw. Het Rijk en de provincie zorgen samen voor voldoende nieuwe woningen inclusief de randvoorwaarden die daarbij horen zoals bijvoorbeeld voorzieningen en infrastructuur. Daarnaast wordt er verder gewerkt aan het Ontwikkelperspectief Noord-Holland Noord.
Combineren van economie, erfgoed en natuur
Ook de economie krijgt aandacht. Rijk en provincie trekken samen op en onderzoeken de economische ontwikkelingen en kansen voor de toekomst. Voor het werelderfgoed Hollandse Waterlinies wordt een integrale afweging gemaakt of, waar en hoe de urgente opgaven in het gebied verenigbaar zijn met behoud van de werelderfgoedwaarde.
De gemaakte afspraken sluiten aan bij de landelijke koers 'rekening houden met Water en Bodem ' en de ambities van de Provincie Noord-Holland. Dit betekent onder andere dat er wordt samengewerkt aan een strategie voor de veenweidegebieden. Zo wordt gekeken hoe bodemdaling wordt beperkt en schade aan de natuur zoveel mogelijk voorkomen, zonder dat dit ten koste gaat van andere urgente vraagstukken zoals voldoende zoetwater voor drinkwater of industrie
Toekomstgericht werken
Met dit arrangement laten Rijk en provincie zien dat ze samen verantwoordelijkheid nemen. Door keuzes te maken en goed samen te werken wordt ruimte gevonden voor wonen, werken, natuur en klimaat in een volle provincie als Noord-Holland.