Limburg maakt ruimte voor de toekomst, samenwerken aan de ruimtelijke opgaven voor een aantrekkelijk Limburg
Het Rijk en de provincie Limburg werken samen aan een provincie die ook voor toekomstige generaties ruimte heeft die aantrekkelijk, gezond en leefbaar is. In het nieuwe Ruimtelijk Arrangement Limburg zijn heldere afspraken gemaakt over hoe de overheden samen invulling geven aan deze ambitie.

In het Ruimtelijk Arrangement staan afspraken over grote maatschappelijke uitdagingen die een fysieke plek moeten krijgen in Limburg. Denk aan woningbouw, energie, klimaat, mobiliteit en veiligheid. Deze uitdagingen vragen om slimme keuzes en een voortvarende uitvoering. Het Rijk en de provincie Limburg trekken hierin samen op, onder meer via gebiedsgerichte trajecten zoals NOVEX Zuid-Limburg, De Peel en Limburg Centraal.
4 pijlers van samenwerking
Het Ruimtelijk Arrangement Limburg rust op 4 belangrijke pijlers.
1. Energieknooppunten als spil van de energietransitie
Rijk en provincie Limburg werken samen verder aan de ontwikkeling van de regionaal, nationaal en internationaal belangrijke energieknooppunten Maasbracht en Graetheide/Chemelot. De ruimtelijke opgaven voor energievoorziening worden uitgewerkt aan de gebiedstafels, waarbij de gedachten over locaties voor diepe aanlandingen van Wind op Zee uit het programma VAWOZ als één van de vertrekpunten wordt genomen.
2. Ontwerptafel Vrede en Veiligheid
Samen met de provincie Noord-Brabant en het Rijk verkent de provincie Limburg hoe een defensie-economie in Zuid-Nederland ruimtelijk vorm kan krijgen. Daarbij kijken ze naar wat er nodig is op het gebied van mobiliteit, infrastructuur en veiligheid. Limburg gebruikt hiervoor ook de eerder ontwikkelde ‘Limburg Defensie Agenda’.
3. Verstedelijkingsstrategie Limburg Centraal
Provincie en Rijk werken aan een samenhangende strategie voor verstedelijking tot aan 2050 voor de steden met een intercity station : Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Roermond, Weert en Venlo. Belangrijk is de balans tussen wonen en werken, met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid
4. Grenzeloos samenwerken
Voor Limburg is grensoverstijgende samenwerking belangrijk. Provincie en Rijk blijven daarom investeren in sterke relaties met Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen en Wallonië.
Het Ruimtelijk Arrangement Limburg markeert een nieuwe stap in de gezamenlijke aanpak van de grote ruimtelijke opgaven van deze tijd – met oog voor Limburgs karakter en toekomst.