Verkenning ruimtegebrek en verbetering leefomgeving Rotterdamse havengebied

Rijk en Regio starten voor NOVEX-gebied Rotterdamse haven een brede verkenning. Tijdens het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (BOL) op 2 juni 2025 is afgesproken deze verkenning samen voor te bereiden. De verkenning moet leiden tot de oplossing van het ruimtegebrek in de haven en tegelijkertijd de leefomgeving rond de haven verbeteren. 

Luchtfoto haven Rotterdam
Beeld: ©Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Ruimtegebrek in de Rotterdamse haven

Het Rotterdamse havengebied staat voor grote veranderingen: de ombouw van de bestaande haven naar een duurzame en toekomstbestendige haven en daarnaast nationale ambities zoals aanlanding van windenergie en koppeling met elektrolyse, het maken van groene waterstof en ruimte voor Defensie. Al deze opgaven vragen om ruimte. Maar die ruimte is schaars en niet alles past.

Verbetering van de leefomgeving

Een toekomstbestendige Rotterdamse haven kan niet zonder een krachtige metropoolregio met een goede woon- en leefkwaliteit en omgekeerd. Tot en met 2030 worden in de regio Rotterdam een kleine 98.000 woningen gerealiseerd. In de Uitvoeringsagenda zijn daarom sleutelafspraken opgenomen voor een krachtige metropoolregio en een balans met de leefomgeving. De komende tijd inventariseren Rijk en regio welke sleutelafspraken worden meegenomen in de verkenning. 

Oplossingsrichtingen

In de verkenning onderzoeken we verschillende oplossingsrichtingen voor ruimtegebrek in de Rotterdamse haven, waaronder: 

  • Effectiever ruimtegebruik in het bestaande havengebied 
  • Benutten van mogelijkheden op bestaande bedrijventerrein in de regio 
  • Mogelijkheden van een zeewaartse uitbreiding van de Maasvlakte 

Startbeslissing Bestuurlijk Overleg MIRT

Tijdens het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving van 2 juni 2025 hebben Rijk en Regio afgesproken om deze verkenning voor te bereiden, zodat tijdens het Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO-MIRT) in november 2025 het startsein kan worden gegeven. De verkenning ruimtegebrek en impuls leefomgeving in het Rotterdamse havengebied is officieel geen MIRT-project. Wel volgen de partijen een MIRT-aanpak voor een zorgvuldig en transparant proces. 

Sleutelgebied voor Nederland en Europa

De Rotterdamse haven is dé plek waar de energie, grondstoffen- en materialentransitie vorm krijgen. 13% van alle energie die Europa gebruikt gaat door de Rotterdamse haven. 40% van de Nederlandse CO2-opgave voor 2030 kan in de Rotterdamse haven worden opgelost. De Rotterdamse haven is van groot belang voor de strategische autonomie, leveringszekerheid van Nederland en Noordwest-Europa.  

Strategische samenwerking

De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Klimaat en Groene Groei, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Economische Zaken, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond werken samen aan strategische ruimtelijke keuzes en het versnellen van projecten. Zij werken daarbij de samen met een brede groep betrokken regiogemeenten en andere belanghebbende partijen.

Meer lezen over deze samenwerking? Kijk op de website van NOVEX Rotterdamse haven.