Overheden ondertekenen Ruimtelijk Arrangement Noord-Brabant

Het Rijk en de provincie Noord-Brabant hebben het Ruimtelijk Arrangement Noord-Brabant ondertekend. Daarmee bevestigen zij hun gezamenlijke inzet om de provincie toekomstbestendig te maken. Ze werken samen aan een aantrekkelijke, veilige en gezonde leefomgeving voor huidige én toekomstige generaties.

De ruimtelijke opgaven in de regio zijn groot. Door te sturen op samenhangende ruimtelijke ontwikkeling en een rechtvaardige verdeling van de schaarse ruimte, willen het Rijk en de provincie concrete keuzes maken en tempo maken met de uitvoering.

Gebiedsgerichte samenwerking in volle gang

De samenwerking krijgt al vorm via uitvoeringsagenda’s voor De Peel en Stedelijk Brabant, het scopebesluit voor de Powerportregio Moerdijk en investeringen in de Brainport. Het Ruimtelijk Arrangement is hierbij het strategisch instrument dat de bestaande samenwerking versterkt. 

Hoofdafspraken Ruimtelijk Arrangement Noord-Brabant

In het Ruimtelijk Arrangement Noord-Brabant zijn 4 hoofdafspraken gemaakt. 

Powerport-regio Moerdijk: ruimte maken voor energie én leefbaarheid

Rijk en regio starten een langjarige samenwerking om zo’n 700 hectare ruimte te vinden voor energie-infrastructuur en industrie in de Powerport-regio. Tegelijk zetten ze in op brede welvaart en leefbaarheid. Inwoners, agrariërs en ondernemers worden actief betrokken. Eerste stap: in gesprek met de omgeving over de randvoorwaarden. Lees meer over de Powerport-regio Moerdijk.

Verkenning Ontwerptafel Vrede en Veiligheid

Het Rijk en de provincies Noord-Brabant en Limburg onderzoeken samen de oprichting van een Ontwerptafel Vrede en Veiligheid. Deze tafel brengt regionale en nationale expertise bij elkaar. De focus ligt op wat er ruimtelijk nodig is in Zuid-Nederland voor de ontwikkeling van een defensie-economie, versterking van de weerbaarheid en verbetering van mobiliteit en infrastructuur. 

Slimmer gebruik van buisleidingenstroken

Naast de bestaande DRC-procedure (Delta Rhine Corridor) verkennen het Rijk en de regio hoe buisleidingenstroken efficiënter kunnen worden benut voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, zoals ammoniak. Daarbij kijken ze naar de samenhang met andere ruimtelijke opgaven. 

Herontwikkeling van het watersysteem op hoge zandgronden

De hoge zandgronden in Brabant vragen om een toekomstbestendig watersysteem. De provincie werkt daaraan samen met verschillende partijen, zoals gemeenten en waterschappen, aan een betere balans tussen watervraag en -aanbod. Dit gebeurt binnen het Deltaprogramma Zoetwater. 

Alternatieve drinkwaterbronnen opschalen 

Het Rijk en de regio zetten samen in op het vergroten van alternatieve oplossingen voor de drinkwatervoorziening. Ze doen dat via waterbesparing, het stimuleren van waterbewust gedrag en circulaire watersystemen. Ook kijken ze naar het gebruik van alternatieve bronnen, zoals regenwater, oppervlaktewater, brak grondwater en zelfs zeewater.